Att använda skiftmallar

Fördefinierade skiftmallar som används för arbetspass gör schemaläggningen snabb och effektiv. Skiftmallar kan användas för att schemalägga både en hel dag, men också nattskift för personalen.

Skapa skiftmallar

Skiftmallarna använder sig av arbetspass och dessa måste därför först skapas på avdelningsnivå i systeminställningarna. Vänligen arbeta dig igenom manualen för ”Skapa arbetspass” för mer information. Skiftmallar är avdelningsspecifika och är därför inte tillgängliga för andra avdelningar än på den mallen skapades.

Skiftmallar skapas i inställningarna för mallar. För att komma dit klickar du på Inställningar > Artiklar & listor > Mallar > Skiftmallar.

1. Klicka på den blå knappen "Lägg till block" för att göra en ny skiftmall

2. Fyll i alla fält:

a) Välj ett förklarande namn på mallen som tex. ”Akut dag 8-16”

b) Valfritt är att använda en kod för skiftet, om ni är vana att arbeta med koder. Kan vara användbart vid sökning

c) Var noga att mallen är ”Aktiv”, så att den syns och kan användas vid schemaläggning

d) Välj att mallen är en ”Tvådagarsmall” om den sträcker sig över dygnsbryt. Kom ihåg att fylla i tidsangivelserna om det rör sig om en tvådagarsmall.

3. Välj ”Lägg till block” för att öppna kalendern när du skapar skiften

a) Flera block kan läggas till om mallen tex ska innehålla ett fm-pass och ett em-pass

b) Kom ihåg att ange tid

4. Du kan klicka med musen inne i kalendern för att lägga till skift

5. Fyll i de tillgängliga fälten:

a) Skifttyp är de typer av skift tidigare skapat

b) Grupp baseras på de grupper som tidigare skapats

c) Team baseras på de team som tidigare skapats och tilldelats de olika avdelningarna

d) Start och stopp-tid kan redigeras manuellt

e) Visa i webbokning visas om skiftet är angivet att vara tillgängligt för detta

f) Anteckningsfältet visas inom det skiftblocket

6. Kom ihåg att ”Spara” när du är klar med alla inställningar

7. För att redigera ett skiftblock, klicka på skiftet, så öppnas funktionen

8. Skapa alla nödvändiga skift enligt steg4-5 ovan. Skift kan inte överlappa varandra i tid

9. Spara när allt är klart

10. Nu är din skiftmall skapad

Skapa mall för tvådagarspass

1. Följ steg 1 och 2 ovan

2. Välj att bocka i rutan tvådagarsmall

3. Välj "Lägg till block"

a) Dessa fält måste fyllas i om mallen går över midnatt mellan två kalenderdygn

b) Det första blocket måste sluta kl:23:59

c) Det andra blocket måste börja kl:00:00

d) Följ därefter steg 3-10 i förklaringen ovan för ”Skapa skiftmallar”

Schemalägga personal med hjälp av skiftmall

1.    Öppna tidboken och välj fliken ”Arbetspass”

2.    Sök/välj den användare du vill schemalägga och var noga med att det är samma användare du valt i filtreringen i fönstrets vänstra sida

3.    Sök/välj den skiftmall du vill använda

4.    Bocka i rutan för bokningsintervall ”Varaktighet för ett arbetspassblock” och välj intervall (om det önskas)

5.    Välj filtrering i kalendern för att du ska få den vy du önskar

6. Klicka på en dag i kalendern för att schemalägga den valda skiftmallen. En grön bock visas för att bekräfta att schemaläggningen gick bra. En röd bock visas om det inte gick som det var tänkt.

Radera och kopiera en skiftmall

Denna funktion har ännu inte fått en komplett manual då sidan är under uppbyggnad. Se gärna den engelska manualen för mer info.